Honlap neve
Szlogen kell ide.

MENÜ

Lúdlábtorta

 
Tésztához:
3 tojás,
3 evőkanál cukor,
1 evőkanál kakaó,
3 evőkanál finomliszt
Töltelékhez: 40 dkg meggybefőtt
Krémhez:
3 dl tej,
1 cs. csokipuding,
3 evőkanál cukor,
20 dkg vaj,
10 dkg keserű csokoládé
Bevonáshoz: 20 dkg étcsokoládé
Elkészítés: A tojások sárgáját egy evőkanál cukorral habosra keverjük. A fehérjét a többi cukorral kemény habbá verjük. A két masszát összekeverjük, közben a kakaós lisztet apránként hozzáöntjük. Egy 24 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral kibélelünk. A masszát rákenjük, s közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük. /18-20 perc a sütés ideje / A papírt még melegen levesszük. Sült oldalával felfelé fordítva a formába helyezzük. A meggybefőttet kimagozzuk, lecsöpögtetjük. A pudingot az utasításnak megfelelően megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. A vajat habosra keverjük, s a csokoládépudingot apránként hozzákeverjük. A fölolvasztott csokoládét a krémbe csorgatjuk, és kétharmad részét a tésztára kenjük. A meggyet körben rárakjuk, s a megmaradt krémet rákenjük. Hűtőszekrényben legalább 2 órát hűtjük. Ezután a tetejét és az oldalát olvasztott csokoládéval bevonjuk. Ha megdermedt fél meggyszemekkel díszítjük.

 

Macskaszem


Tésztához: 40 dkg liszt , 4 tojássárga , 12 dkg margarin , 1 dkg élesztő 1 dl tejben felfuttatva pici cukorral. ( Édesszájúak tehetnek a liszthez 3-4 ek kristálycukrot) Ezeket a hozzávalókat összegyúrjuk és 3 cipóra osztjuk . Pihentetés nélkül téglalappá nyújtjuk a cipókat Kb 15 cm× 20 cm re . ( fél cm-nél ne legyen vékonyabb ) A 2 szélét végigrakjuk kimagozott meggyel és innen is onnan is kettőt tekerünk rajta , úgy hogy középen maradjon egy üres sáv . Ide kerül a töltelék .
Töltelékhez 20 dkg darált dió 15-20 dkg porcukor ( édesszájtól függ ! ) 4 tojásfehérje. A tojásfehérjét kemény habbá verjük beleforgatjuk a porcukros diót .
Tehát van 3 csík tésztánk a meggyel feltekerve , középső sávokba elosztjuk a diós tölteléket . A meggyes részüket pici tojássárgával kevert tejföllel vékonyan megkenjük és 200 fokon pirosra sütjük . ( vigyázni kell nehogy túl süljön )
A fényképen szélesebb a süti mint az igazi , mert ez az első próbálkozásom volt és nem mertem 3 felé osztani a tésztát , attól tartottam túl vékony lesz . De nyugodtan lehet 3 felé osztani, akkor keskenyebb ( csinosabb ) szeleteket kapunk.

 

Madártej


1 liter tejet odateszek forralni,mikor már majdnem felforrt elkeverek 4 tojássárgáját 1 cs. van. cukorral,4-5 ek. cukorral,ezt hozzákeverem a tejhez. Egy kicsit még így együtt melegítem,majd leveszem a tűzről. A 4 tojásfehérjét 2 ek. porcukorral habbá verem és a forró madártej tetejére szaggatom,kanállal kicsit meglocsolgatom a habgaluskákat

 

Madártej


Hozzávalók: 1 1/2 l tej, 4 tojás, 15 dkg cukor, 1 cs. vanil. cukor, 1 kávéskanál liszt, 1 citrom reszelt héja.
A tojások fehérjét 3 kanál cukorral jó kemény habbá verjük. Egy nagy lábasba felforraljuk a tejet és tojásnyi galuskákat szaggatunk bele, de ne sokat mert növekszik. Ha jól felemelkedett a hab, megfordítjuk és a másik felét is fél percig főzzük. Szűrőlapáttal kiszedjük, hogy a tej lecsurogjon(amit majd visszaöntesz).Én a nokedliszaggatóra szoktam kiszedni. A tojássárgáját a megmaradt cukorral, van.cukorral, liszttel, citromhéjjal kikevered és a tejhez adod. Összefőzöd és mikor elzártad, belecsúsztatod a habokat. Csurgatott karamellt tehetsz a hab tetejére, én nem szoktam.


Máglyarakás

 

Szikkadt kiflit, vagy zsömlét összedarabolom. Közben egy jénai tálat kivajazok, és zsemlemorzsával beszórom. A feldarabolt kiflidarabokat cukros tejbe belemártogatom, de nem szabad eláztatni. Belerakom felét a jénaiba. Teszek rá egy cikkekre vágott almát, vagy más gyümölcsöt is lehet rá tenni.
Az alma tetejét bekenem vékonyan baracklekvárral, vagy más lekvárral, és ha van 10 dkg darált diót rakok rá . /azért írom, hogy ha van, mert anélkül is finom, és hírtelen ötlettel is lehet ezt a finomságot csinálni/ rárakom a kiflik másik felét.
5 db tojást szétválasztom sárgájára, és fehérjére. A sárgáját ízlés szerinti cukorral, és vaníliacukorral, vagy aromával jól kikeverjuk, és annyi tejjel vagy tejszínnel öntöm fel, hogy amikor rátöltöm a kiflikre, éppen ellepje. Az 5 tojásfehérjét felverem habnak, és teszek bele cukrot is kb 10 dkg-ot. Ezt teszem az egész tetejére, és kanállal kicsit felhúzgálom a habot, hogy gusztább legyen.
Kb 180 fokos sütőben sütöm, ha nagyon barnulna a teteje, alufóliával le kell takarni amikor már kemény a hab, hogy bele ne ragadjon.


Kolbászos krumplitekercs


Hozzávalók:

 50 dkg burgonya, 2 tojás, 15 dkg liszt, 1tk só, 20 dkg debreceni vagy más kolbász, petrezselyemzöld, köménymag, 1 tojássárgája, a tepsi kikenéséhez vaj, tetejére reszelt sajt
Elkészítés:
Alaposan megmosott burgonyát enyhén sós vízben megfőzzük,leszűrjük és kihűtjük.. Meghámozzuk és összetörtjük krumplinyomón.
A tojásokat,a lisztet és a sót a burgonyával sima tésztává gyúrjuk össze. Tiszta konyharuhára rakjuk,s szögletes lappá nyújtjuk ki. A kolbász felszeleteljük,majd sűrűn kirakjuk a tésztalapon.
A petrezselymet finomra felaprítjuk,s a kolbászkarikákra szórjuk. Majd a konyharuha segítségével feltekerjük.
A tekercset kivajazott tepsibe rakjuk. Tetejét megkenjük tojássárgával. Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük,majd megszórjuk reszelt sajttal, és további 5-10 percig sütjük még.

 

Krémes

 

Tészta:
25 dkg liszt, 15 dkg margarint elmorzsolni, 1 tojás sárgája, 1 csipet só, 1 dl tejföl. Ezeket összegyúrni és 1 órát pihentetni. Két lapot sütünk belőle. Eléggé törik miután kihűl, majd a krém puhítja meg.
Krém:
40 dkg cukor: ebből 9 kanállal 9 tojás fehérjébe, amit kemény habbá verünk. 1,8 l vízben megfőzni 6,5 csm vanília pudingot+ a maradék cukrot. A habot a még forró pudingba kell keverni. Egy hablapáttal a legegyszerűbb. Nem verjük, csak szépen kavargatjuk, alulról fölfelé lapátoljuk. Fontos, hogy még forró legyen a puding.
Nekem úgy sikerült megtölteni a lapok közét ezzel a krémmel, hogy karton lapból csináltam neki keretet, mert nagyon magas a krém.
A tepsi aljára leteszem az első lapot, csinálok egy kb. 10 cm magas keretet, de van akinek gyárilag van ilyen fém kerete magas sütikhez. Én magam kreáltam egyet kb. két perc az egész. Asszem valamilyen irattartó volt. Aztán beleöntöm a keretben a krémet. Elegyengetem, és jöhet rá a fedőlap. Másnap lehet szeletelni, mert nagyon szépen megázik tőle a tészta. Olyan az íze mint a cukrászdainak. Fontos, hogy ne tejjel, hanem vízzel főzzük a pudingot, mert akkor marad jó kemény a habja, egy cukrász tanácsolta.

 

Különleges sós kifli

 

Hozzávalók:
70 dkg liszt, 2 dl joghurt, 2 dl tejföl, 2 dl tej, 1 púpos ek. só, 1 kk.cukor, 2 egész tojás, 5 dkg élesztő, 25 dkg margarin
Elkészítés: Az alapanyagokból tésztát gyúrunk. 8 részre osztjuk, és tányér nagyságúra (kb. 26-30 cm) kinyújtjuk. A puha margarint és a sót kikeverjük, hetet megkenünk, egymásra rakjuk, a nyolcadikkal beborítjuk. 20 percig pihentetjük, majd kinyújtjuk. 20 cikkre vágjuk a kört és kiflikké sodorjuk. Kikent tepsibe rakjuk, négyet egy sorba, és két órát kelni hagyjuk. Tojássárgájával megkenjük esetleg reszelt sajttal megszórjuk.180 fokon aranysárgára sütjük.

 

Lángos


1 kg liszt, 1 csm élesztő, fél liter tej, 1 dl olaj, 5 szem közepes burgonya, 1 tk só, 3 tk cukor
A lisztben a sót, a főtt áttört burgonyát elmorzsoljuk. Egy dl langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk egy kevéske cukorral. A maradék cukrot és tejet, olajat a liszthez adjuk és egy laza tésztát gyúrunk belőle a felfuttatott élesztővel. Meleg helyen kelesztjük. kb. 1 cm-re kinyújtjuk és kompótos tányérkával, vagy nagy pogácsaszaggatóval szaggatjuk. Kicsit szét húzogatjuk és bő, forró olajban sütjük.

 

Lédús sütemény meggyel

 

1 üveg meggybefőtt
Tészta:
1 csésze = 150 ml
3 csésze liszt
1 cs. sütőpor
2 csésze cukor
1 kk. citromhéj
4 tojás
1 csésze olaj
1 csésze Fanta vad málna
A meggyet szűrőbe tesszük és lecsepegtetjük.
A tésztához valókat egy jól záródó edénybe tesszük és összerázzuk. Fakanállal elkeverjük. Sütőtepsibe kenjük (11x30, kikent), a meggyet elosztjuk rajta.
Gázsütőben: előmelegítés nélkül, 2-3-as fokozat
Légkeveréses sütő: előmelegítés nélkül, kb. 160 °C
Sütési idő: kb. 50 perc
Én a meggylevet használtam hozzá, 40 perc alatt sült meg, csak azt rontottam el, hogy üveg tálban sütöttem és a közepe teteje kicsit folyós maradt.


Legfinomabb diótorta

 

(Nagyi recept)
Hozzávalók:
4 tojás
200 g porcukor
100 g darás liszt
1/8 l tej
1/2 cs. sütőpor
100 g darált dió
A tojássárgáját és a porcukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a tejet meg a sütőport, és az egészet jól összekeverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és a darált dióval apránként a tésztához vegyítjük. Könnyedén összekeverjük. Kikent, kilisztezett tortaformában, bemelegített sütőben (180 fokon kb. 40 percig) megsütjük A kihűlt tortát két lapra vágjuk és megtöltjük. A tetejét is megkenjük krémmel, beszórjuk daráltdióval, és dióbéllel díszítjük.
Krém:
1/4 l tej
30 g darás liszt
1 cs. vaníliás cukor
1 tojás
180 g vaj
180 g porcukor
150 g darált dió
pici rum
A tejet, a lisztet, a vaníliás cukrot és a tojássárgáját jól kikeverjük, és gőz fölött sűrűre főzzük. Hűlni hagyjuk, időnként megkevergetjük. A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd a darált dióval, rummal, s mindezt hozzáadjuk kihűlt péphez. Ezzel is jól elkeverjük, majd a keményre felvert tojáshabot belekeverjük.
Megj.: A tésztába én belecsempésztem egy csomag Orange-Back-ot is (vagyis olyan, mintha narancshéjat reszeltem volna bele). A krémbe pedig kevesebb cukrot tettem, mert nem szeretem, ha nagyon édes. Ja, és a krém főzött részébe még azon melegében belekevertem a felvert habot!

 

Lili kifli

 

25 dkg margarin, 25 dkg liszt, 25 dkg túró, csipet só, fél sütőpor.
Fentieket összegyúrni, formázni, tölteni /tetszés szerint/, pl dióval. Előmelegített sütőben sütni..

 

Linzer

 

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg zsír, 20 dkg cukor, 1 tejföl, 1 db tojás, 1 csm sütőpor
Linzernek: nagyobb karikákat + lyukas közepű párokat hozzá. Megsütni. lekvárral tölteni
Islernek: Kisebb karikákat szaggatni, megsütni, lekvárral megkenni. Kicsit hagyni, hogy ne csússzon szét.
1 tábla étcsokit 5 dkg meleg margarinnal és kevés olajjal felolvasztani és az islereket belemártani. Én fogvájót szúrtam az összeragasztott islerek aljába és úgy mártottam bele a csokiba.
Színes kókuszreszivel díszíthetjük.
A linzert hígabb barack lekvárral ragasztottam össze. Az islert pedig sűrű sütőlekvárral.

 

Málnás tekercstorta

 

(Kb. 12 szelethez)
3 tojás
22-23 dkg Koronás finom kristálycukor
2 zacskó vaníliás cukor
5 dkg liszt
5 dkg étkezési (búza) keményítő
1/2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál cukrozott kakaópor
30 g (10 lap) színtelen zselatin
7,5 dl aludttej
3 evőkanál citromlé
38-40 dkg málna
4 dl (hab) tejszín
3-4 evőkanál csokoládéreszelék vagy tortadara
a díszítéshez citromfű
sütőpapír
Koronás porcukor
A tojásokat 3 evőkanál vízzel, 12 dkg kristálycukorral és 1 zacskó vaníliás cukorral robotgép habverőjével krémesre keverjük. Rászitáljuk az étkezési keményítővel, a sütőporral és a kakaóporral elvegyített lisztet, majd óvatosan összedolgozzuk.
Egy 37×32 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, rásimítjuk a tésztát, és előmelegített sütőbe roljuk.200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 10-12 percig sütjük. Megnedvesített, porcukorral megszórt konyharuhára borítjuk, majd a sütőpapírt lehúzzuk, és a piskótát nedves konyharuhával betakarva kihűtjük.
Közben a zselatint hideg vízbe áztatjuk. Az aludttejet a citromlével, a maradék kristály- és vaníliás cukorral elkeverjük. A zselatint alacsony hőfokon feloldjuk, állandó keverés mellett az aludttejes masszába vegyítjük, majd 30-40 percre hűtőszekrénybe helyezzük. Közben 2 dl tejszínt kemény habbá verünk, és a dermedő aludttejes krémhez adjuk.
A piskótát hosszában 5, kb. 6 cm széles csíkra vágjuk, és megkenjük az aludttejes krémmel. A málnából 16 szép szemet félreteszünk, a többit egyenletesen elosztjuk a krémen, és óvatosan belenyomkodjuk. Az egyik csíkból csigát formálunk,és a tortatál közepére tesszük. A többi csíkot úgy tekerjük köré, hogy kerek tortát kapjunk. Köré karimát pattintunk, majd kb. 2 órára hűtőszekrénybe állítjuk.
A maradék tejszínt kemény habbá verjük. Keveset csillagcsöves nyomózsákba töltünk, a többivel a tortát körös-körül bevonjuk. Tetejére díszítésül habrózsákat nyomunk, széles csokoládéforgáccsal vagy tortadarával megszórjuk. Végül a félretett málnaszemekkel és tetszés szerint citromfűlevelekkel díszítjük.
Díszítéshez: 300 g málna, 2 tasak tortabevonó zselépor (20 g), 1. 25 dl almalé, 1. 25 dl édeskés bor.
A málnaszemekkel kirakjuk a torta tetejét. A bevonó zselét pedig a hozzávalókkal elkészítjük, és kanál segítségével, középről kiindulva csigavonalban haladva egyenletesen bevonjuk vele a tortát. További 1 órára hidegre tesszük a tortát. Tálalásnál levesszük a tortakarikát, és a tortát tálra csúsztatjuk.

 

Mandula angyika

 

Tészta: 36 dkg finomliszt, 20 dkg vaj (szobahőmérsékletű), 15 dkg porcukor, 20 dkg darált dió, 1 ek. kakaó, fél mk. fahéj (ez ízlés szerint lehet több is), fél csomag sütőpor, pici rum (csak annyi, hogy ez az egész egy jól gyúrható, összeállt massza legyen, de ne túl lágy).
Krém: 2tojást 25 dkg porcukorral gőz fölött sűrűre főzök, majd kihűtöm. Utána hozzákeverek 20 dkg szobahőmérsékletű RAMA-t és mandula-aromát ízlés szerint (mi az aromás üveg kupakjával mértünk 9 adagot....kóstolgasd közben, ha nektek még kell bele, tegyél többet). A sütéshez kell mandula-forma (olyan jellegű, mint a Madelaine sütemény formái, csak nem kagyló, hanem mandula alakúak), ezeket ki kell olajozni (csak az első sütésnél, utánam ár nem kell) és beletölteni a tésztát, benyomkodni a formába (inkább kicsit kevesebb legyen benne, mert süléskor meg fog kelni), sütőpapírral kibélelt tepsibe tenni és 160 fokon kisütni. Ha kész, a mandula-felekre krémet kenek, majd összeragasztom egy másikkal. Porcukrot szórok a tetejére.

 

Mandulás keksz

 

100g orolt mandula/dio/mogyoro
100g vaj
100g cukor/mez/ennek megfelelő mennyisegu edesitoszer
Osszekeverjuk, muffinformaba egy egy kiskanalnyi adagot beledobalunk, elomelegitett 190 fkos sutoben addig sutjuk amíg megpirul, kb 5-10 perc, majd mikor kivesszuk, hagyjuk a formaban kihulni. lehet hozza tenni mazsolat, kicsire kockázott aszalt gyumolcsot,citromhéjat.
En egy kis kanál joghurttal, creme fraiche-vel szoktam tálalni, langyosan, de lehet lekvárral is, meg csokival bevonva.

 

Mandulás kocka

 

Hozzávalók 24 darabhoz:
2 dl tej, 4 dkg élesztő, 25 dkg margarin + a tepsihez, 50 dkg liszt + a tepsihez, 25 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tojás, 10 dkg mandulaforgács
Előkészítés: A tejet kissé meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, feloldjuk. A margarin felét felolvasztjuk. A lisztet 15 dkg cukorral, a vaníliás cukorral, egy csipet sóval összekeverjük.
Elkészítés: A megolvasztott margarint és a tejben feloldott élesztőt a lisztes keverékhez adjuk, beleütjük a tojást, és sima tésztává dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen kb. 30 percig, kelesztjük, majd átgyúrjuk. A tepsit margarinnal kikenünk, liszttel meghintünk. A tésztát a tepsiben a kezünkkel kinyújtjuk, és letakarva langyos helyen további 20 percig kelesztjük. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Az újra megkelt tésztába mélyedéseket nyomunk, és belevagdaljuk a maradék margarint, megszórjuk a mandulapehellyel és a maradék cukorral, majd kb. 20 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

 

 

Asztali nézet