Honlap neve
Szlogen kell ide.

MENÜ

Süti recepetek-2

 

BORHABTORTA


Alapja babapiskóta, ezzel rakjuk ki a kapcsos tortaforma alját.
Elkészítjük a krémet és forrón a babapiskótára öntjük. Tetejét díszítjük tejszínhabbal, megszórjuk durvára vágott dióval, esetleg mazsolával.
Krém:
6dl fehérbort 2dl vízzel és 1cs Kotányi forraltbor fűszerkeverékkel felhevítjük. Közben 8tojás fehérjét 20dkg cukorral kemény habbá verjük. 1cs zselatint kevés vízben áztatunk. 8tojás sárgáját kikeverjük 1cs vanília pudinggal kevés hideg borral és sűrűre főzzük, majd belekeverjük a csomómentes zselatint. Ezt jól eldolgozzuk, s rögtön belekeverjük a tojáshabot. (esetleg 1-2percre visszatesszük a tűzre.) Jó, ha egy éjszakát hűtőben van.

 

BOSZORKÁNYPOGÁCSA


Hozzávalók: 10 dkg dió, 1 citrom, 25 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 5 tojás sárgája, 45 dkg finomliszt, 1 tojás fehérje, 10 dkg baracklekvár.
Elkészítése: A diót durvára vágjuk, a citromot lereszeljük, levét kinyomjuk, a tepsit meglisztezzük. A margarint habosra keverjük a porcukorral, a citrom levével és héjával, majd egyenként hozzáadjuk 4 tojás sárgáját, beledolgozzuk a lisztet és 1 csipet sót, hogy jól formázható tészta legyen. Diónyi golyókat formálunk belőle, és tojás fehérjébe mártjuk, darabos dióba hempergetjük, közepét benyomjuk. Világosra sütjük, még melegen kevés lekvárt pöttyintünk a kis kráterbe.

BOUNTY-SZELET


Hozzávalók:
Tészta: 8 tojásfehérje, 20 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 25 dkg kókuszreszelék, kevés vaj és zsemlemorzsa.
Krém: 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 8 tojássárgája, 10 dkg tortabevonó csokoládé.
A tojásfehérjét a cukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a kókuszreszeléket, majd kivajazott, morzsával meghintett tepsibe öntjük (a tepsi mérete lehetőleg 24x40 cm legyen), és zsemleszínűre sütjük. A krémhez a vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot a tojássárgákkal kikeverjük. A tortabevonót gőz felett felolvasztjuk, és langyosan belekeverjük a krémbe. Egyenletesen elosztjuk a krémet a tésztán, olvasztott csokoládét csorgatunk rá, és felszeletelve kínáljuk.

 

BÖGRE TÉSZTA

 

4 dl liszt
2dl porcukor
1/2 sütőpor Ezeket összekeverem!
Közepes tepsit kikenek jó vastagon margarinnal /10-15 dg/ és a fenti keverek FELÉT, azaz 1/2 -et beleterítem.
A töltelek: 50 dkg cukros túró /10 dkg cukor/ bármilyen szezon- gyümölcsöt rárakni egy rétegben,
Rátenni a lisztes keverek másik 1/2-t es elsimítani egyenletesen.
Öntet: 2dl tejfel, 3db tojás 2 kk. vanília cukor. Alacsony hőmérsékleten, lassan sütjük!

 

BÖGRÉS MÁKOS

Hozzávalók:
2 tojás
10 dkg margarin
1 bögre cukor
1 bögre darált mák
1 bögre liszt
1 cs. Sütőpor
1 kk. fahéj
1 bögre langyos tej
Elkészítése
A hozzávalókat összekeverjük, tepsibe öntjük (én minden süti alá sütőpapírt teszek),megsütjük. A tetejére lekvárt vagy krémet kenünk és csokival bevonjuk,de simán porcukorral megszórva is finom.

 

BRAZIL DIÓTORTA


Első lépésben megpirítunk kb. 20-25 dkg diót.
Piskóta: 5 db tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg pirított-darált dió, 5 dkg liszt, 1 ek. kakaópor, 5 ek. víz,1 cs. sütőpor. A tojássárgákat fehéredésig keverjük a cukorral, utána belekeverjük a diót, a lisztet, a sütőport, a vizet. A végén óvatosan beleforgatjuk a tojások kemény habját. Zsírozott, lisztezett kerek tortaformában kisütjük. Kihűlés után lapjában félbevágjuk.
Csokoládékrém: 1 csomag oetker csokipuding, de csak 4 dl. tejjel főzve.
Fehér főzött krém: 2 dl tejből, 3 ek. lisztből, 1 cs. vaníliás cukorral, sűrű krémet főzünk, kihűtjük és 5 dkg vajjal habosra keverjük.
A torta összeállítása: Az alsó piskótalapot visszatesszük a kapcsos tortaformába, rákenjük a fele kihűlt csokipudingot, kirakjuk babapiskótával, megszórjuk a maradék pirított dióval, amit előzőleg durvára megvágtunk, rákenjük a maradék pudingot /Néhány diószemet félreteszünk díszítésnek/. Ezután befedjük a másik tortalappal, rákenjük a fehér főzött krémet. Tetejét 2 dl felvert tejszínhabbal bevonjuk, csokilapocskákkal és dióval díszítjük.
Egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy a babapiskóta megpuhuljon benne. Nagyon finom, könnyű torta

 

BROWNIE


10 dkg csokit,
10 dkg vajjal felolvasztani, és belekeverni
a következőket:
25 dkg cukor,
1 zacskó vaníliás cukor,
3 felvert tojás,
15 dkg liszt,
8 dkg durvára vágott dió,
csipetnyi só, ízlés szerint fahéj vagy gyömbér vagy
szegfűszeg.
Kisméretű tepsiben, előmelegített sütőben, 175 fokon kell
sütni.

 

BRUTÁLIS CSOKOLÁDÉTORTA


Mivel ez egy nevéhez mérten tényleg brutálisan tömény torta, ezért én muffinsütőben csináltam, így egyesével tálalom és úszik a tejszínben, esetleg fagylalttal is finom!
Isteni!!!
Hozzávalók:
50 dkg csokoládé
6 db tojás
10 dkg cukor
12,5 dkg margarin (nem Ráma, sima vaj!)
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés: Az 50 dkg csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, majd belekeverjük a margarint, 1 csomag vaníliás cukrot, két egész tojást, négy tojássárgáját és a 10 dkg cukrot. A maradék 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük, és hozzáadjuk a csokis masszához. Ezt a krémes masszát 180 fokon 35 percig sütjük előmelegített sütőben. Tejszínhabbal gazdagon megpakolva tálaljuk!


BURGUNDI TORTA


Tészta: 4 tojás, 10 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 8 dkg liszt, 1 kk sütőpor, 1 cs csokoládés pudingpor.
A tojások sárgáját habosra kikeverjük, hozzáadjuk a cukor 2/3 részét, van. cukrot. A fehérjéket kemény habbá verjük, beletesszük a többi cukrot. A habot felkenjük a tojásmassza tetejére. Rászitáljuk a sütőporral és pudingporral elkevert lisztet, és óvatosan beleforgatjuk a masszába. Kizsírozott tortaformába öntjük. A sütőt előmelegítjük, 170 fokon 35-40 percig sütjük, Kivesszük a formából és hagyjuk kihűlni.
Töltelék: 1 cs (9 g) zselatin, 2,5 dl vörösbor (burgundi), 12 dkg cukor, 1 cs van. cukor, fél citrom leve, 2,5 dl tejszín.
A zselatint a borral, cukorral, van. cukorral és a citromlével addig melegítjük (ne forraljuk!), amíg a zselatin feloldódik, majd hagyjuk kihűlni. Amikor a folyadék kezd zselészerűvé válni, hozzáadjuk a felvert tejszínhabot. Megtöltjük a tortát, hűtőben hagyjuk míg megszilárdul, tetejét csokimázzal bevonjuk, tejszínhabbal díszítjük


BÚVÁR TÚRÓS


Tésztához: 20 dkg cukor, 1 tojás, 1,5 dl étolaj, 2 csomag vaníliás cukor, 35 dkg liszt, 2 evőkanál kakaópor, 5 dl kefir, 1 teáskanál szódabikarbóna.
Tetejére: 50 dkg túró, 5-6 dkg cukor, pici reszelt citromhéj, 10 dkg mazsola, 2 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 12 dkg vaj.

 


CITROMOS FÉLHOLDAK


4 tojás, 1 margarin, 25 dkg cukor, 25 dkg liszt, citromhéj, 1 citrom leve, sütőpor, vanília.
A tojássárgát a cukorral és a margarinnal habosra kavarni, majd hozzáadni a felvert habot, citromhéjat, vaníliát, lisztet, sütőport. Kikent, lisztezett közepes tepsiben, középmeleg sütőben megsütni. A tésztát kicsit hígítjuk tejjel, vagy tejföllel, hogy ne legyen túl sűrű, mert akkor tömött lesz kisülés után.
Tetejére 1 citrom levével, porcukorral joghurt sűrűségű mázat kavarunk, és a még meleg tésztára simítjuk. Így beissza az, és nagyon fincsi lesz. Utána a langyos tésztát pohárral, pogácsaszaggatóval félhold alakúra vágjuk.


CITROMOS KENYÉR


Hozzávalók: 6 tojás fehérje, 18 dkg kristálycukor, 12 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 1 egész citrom reszelt héja.
Elkészítés: A tojások fehérjét habnak felverni, hozzáadni a kristálycukrot, majd a liszttel elkevert sütőport, és a citrom héját. Kikent, lisztezett őzgerincformában 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 40 percig kell sütni.

 

CITROMOS TORTÁCSKÁK


4 tojás, 120 g daracukor, 1 vaníliás cukor, 1 citrom leve, 120 g félnullás liszt
A díszítéshez: 30 g porcukor, szolo, ribizli, kivi vagy más gyumolcs, 250 ml tejszínhab
Az egész tojásokat kikeverjuk a darás és a vaníliás cukorral surure, használhatunk elektromos habverot is. Hozzáadjuk az átszitált lisztet, citromlevet és sima tésztát dolgozunk ki.
A tésztát beleontjuk a zsírral és a liszttel megszórt tepsire, és 180 fokon kb. 12 percig sutjuk.
A megsult, kihult tésztából koroket vágunk, amelyet szoloszemekkel, kiviszeletekkel vagy más gyumolcsdarabokkal díszítunk.
A tejszín a cukorral surure keverjuk és a tortácskákat tejszínhabbal díszítjuk

 

CITROMTORTA PAPPILON


Hozzávalók:
1 kész kakaós piskótatorta
A krémhez:2 citrom (vagy citromaroma) , 1 tasak tejszínízű pudingpor (vagy citromos), 10 dkg cukor, 3 dl tej, 2 dkg zselatin, 3 dl tejszín
A díszítéshez: 3-5 dl tejszín, 1 citrom
A pudingot a tejjel, fele cukorral, ízlés szerint az aromával (vagy két citrom levével,1 reszelt héjával) elkészítjük. Közben a tejszínt is felverjük a cukorral, a zselatint 1 dl vízben felmelegítjük, kicsit kihűtjük. A tejszínt, a pudingot és a zselatint összekeverjük. (kicsit folyós lesz, de a zselatin utána megkeményedik, és szépen lehet majd szeletelni) A tortát 3 lapra vágjuk. Beletesszük a tortakarikába, megkenjük krémmel, majd tészta és krém, tészta , a tetejére ismét krém. Hűtőben dermesztjük, kivesszük és díszítjük. Díszítéstől függően 3-5 dl tejszínnel. Én még ebbe is raktam egy kis aromát, és pici sárga ételfestéket, hogy citromosabbnak tűnjön. Ja és még citromkarika!

 

CUKROS KALÁCS


1/2 kg liszt,
2,5 dl tej,
6 dkg margarin,
fél kk só,
1 ek. cukor,
1 cs. vaníliás cukor,
1 cs. élesztő,
és mostmár 2 egész tojás
Én lusta módra a kenyérsütőben dagasztom-kelesztem, de a recept úgy írja, hogy dagasztás után kb. 1 óra kelesztés, utána jól átgyúrni, formázni, még 20 percet állni hagyni, aztán mehet a sütőbe.
Az az igazság, hogy nálam az alapmérték a sacc/kb, ezért is örültem, hogy olyan mennyiségek voltak, amiket átszámoltam kanálra, aztán nekiestem.


CSEH SÜTEMÉNY


Tészta: 50 dkg liszt, 1 margarin, 21 dkg porcukor, 1 egész tojás, 2 ek kakaó, 1 dl tej, fél csm sütőpor. Ezt összegyúrjuk, és két részre osztjuk.
Töltelék: 6 tojás fehérje, 25 dkg kristálycukor, 25 dkg kókuszreszelék. Az első lapra tesszük, majd befedjük a másik lappal. Sütjük.
Máz: 6 tojássárgája, 25 dkg porcukor, 1 csm vanilia. Ezeket jól kikeverjük. Sütés után a forró tésztára tesszük, és az elzárt sütőbe tesszük vissza, hogy rászáradjon. A tetejére csokit csorgatunk és késsel elhúzzuk, így szép márványmintás lesz. - 20/

 

CSÍKOS KALÁCSKOSZORÚ


60 dkg BL 80-as liszt (vagy 40 dkg finomliszt +20 dkg rétesliszt)
1 dl tej
2 dl kefir v. joghurt
2 egész (!) tojás
5 dkg margarin
1/2 kk. só
1 kk. cukor
2 kk. folyékony édesítőszer (én Süssinát használok)
késhegynyi aszkorbinsav
1/4 friss élesztő
Utánanéztem, édesítőszer helyett általában 4 evőkanál vagy 10 dkg cukrot szoktak mások ennyi liszthez tenni.
Elkészítés: A tésztát a gépben dagasztottam. A második dagasztás utolsó 5 percében kiloptam a tésztát a gépből, elfeleztem, a felét visszatettem a gépbe vizezett kakaóporral együtt. Így még pont összekeveredett a kakaóval a tészta. A fehér és a kakaós tésztát két-két felé szedtem és lapokra nyújtottam. 1 fehér-1 kakaós lapot egymásra téve feltekertem, majd a másik két lapot is. A két "hurkát" összesodortam, koszorúba hajtottam és a végeit egy kicsit összenyomkodtam. A kifelé került hajlatokat egy recés késsel elég mélyen bevágtam. A tetejét egész, felvert tojással kentem le. Kb. 1/2 órás kelesztés után sütöttem.

 

CSOKI DARABOS keksz


Kell hozzá egy 2 és fél decis bögre (méréshez)
25 dkg vaj (puha, de nem olvasztott)
¾ bögre fehér cukor
¾ bögre lágy barna cukor
1 teáskanál vanília aroma
2 nagy tojás
2 ¼ bögre finomliszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál só
2 bögre apróra vágott „Katica” ÉT tortabevonó (Kb. 3 tábla)
1 bögre apróra vágott (nem darált) dió
Ebben a sorrendben összekeverni nagyon sűrű massza lesz. Kiskanállal kupacokat rakni egymástól elég messze 11-12 percig sütni 190 oC-on.

 

CSOKIMÁZ


5 evőkanál vízből és 15 dkg cukorból nagyon sűrű szirupot főzünk,5 dkg kakaót adunk hozzá. Levesszük a tűzről és bele keverünk 7 dkg vajat vagy margarint.


CSOKIS CHARLOTTE


Hozzávalók:
• 18 dkg étcsokoládé
• 14 dkg margarin
• 5 tojás
• 9 dkg cukor
• só
• 20 piskóta
• csokoládéforgács
Elkészítése:
A csokoládét apró darabokra tördeljük, és vízgőzben, állandóan kevergetve megolvasztjuk, majd a puha margarint is belekeverjük. Amikor felolvadt a margarin is, a lábast levesszük a tűzről, és langyosra hűtjük. A tojássárgákat és a cukrot habosra keverjük, majd fokozatosan beledolgozzuk a langyos csokikrémet. A tojásfehérjét csipetnyi sóval habbá verjük, és lassanként ezt is a krémhez adjuk. Charlotte-formát (félgömb alakú formát) margarinnal kikenünk, a közepét és a széleit babapiskótával kirakjuk úgy, hogy a piskóták a forma széle felé álljanak. A krémet a piskótára öntjük úgy, hogy a széleket is befedjük. Zsírpapírral letakarjuk a formát, tálat teszünk rá, erre súlyokat, és 12 órára hűtőbe rakjuk. Végül desszertestálra borítjuk, középen csokoládéforgáccsal díszítjük.

 

CSOKIS CHARLOTTE


Hozzávalók: • 18 dkg étcsokoládé
• 14 dkg margarin
• 5 tojás
• 9 dkg cukor
• só
• 20 piskóta
• csokoládéforgács
Elkészítése:
A csokoládét apró darabokra tördeljük, és vízgőzben, állandóan kevergetve megolvasztjuk, majd a puha margarint is belekeverjük. Amikor felolvadt a margarin is, a lábast levesszük a tűzről, és langyosra hűtjük. A tojássárgákat és a cukrot habosra keverjük, majd fokozatosan beledolgozzuk a langyos csokikrémet. A tojásfehérjét csipetnyi sóval habbá verjük, és lassanként ezt is a krémhez adjuk. Charlotte-formát (félgömb alakú formát) margarinnal kikenünk, a közepét és a széleit babapiskótával kirakjuk úgy, hogy a piskóták a forma széle felé álljanak. A krémet a piskótára öntjük úgy, hogy a széleket is befedjük. Zsírpapírral letakarjuk a formát, tálat teszünk rá, erre súlyokat, és 12 órára hűtőbe rakjuk. Végül desszertestálra borítjuk, középen csokoládéforgáccsal díszítjük.
Még finomabb lesz, ha a piskótákra málnaszirupot vagy -szörpöt locsolunk, utána öntjük rá a csokikrémet.
- 22/

 

CSOKIS KEVERT KUGLÓF
Hozzávalók:27 dkg liszt,14 dkg vaj, 22dkg cukor,1 sütőpor,1.5dl tej,3 tojás,1 vaníliás cukor,1 citrom reszelt héja,3 ek. kakaópor pici tejjel kikeverve, 1 tábla ét csokimáz. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral a vaníliás cukorral a vajjal és a citrom reszelt héjával, majd hozzákeverjük a langyos tejet, a lisztet, a sütőport, végül a tojások felvert habját. Alaposan kizsírozunk és zsemlemorzsázunk egy kuglófformát, beleöntjük a tészta felét, rálocsolgatjuk az előzőleg kikevert kakaós részt, utána jöhet a tészta másik fele. Előmelegített sütőben 10 percig magas, utána 40-45 percig alacsonyabb / kb. 220 C-on/hőfokon tűpróbáig sütjük. /Ne ijedj meg, félidőben le kell takarni a tetejét, mert hamar pirul, és a közepe még nincs átsülve!/. Mikor megsült és kihűlt csokimázzal vonjuk be.

 

 

 

Asztali nézet