Honlap neve
Szlogen kell ide.

MENÜ

Csoki darabos keksz

Hozzávalók:
Kell hozzá egy 2 és fél decis bögre (méréshez)
25 dkg vaj (puha, de nem olvasztott)
¾ bögre fehér cukor
¾ bögre lágy barna cukor
1 teáskanál vanília aroma
2 nagy tojás
2 ¼ bögre finomliszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál só
2 bögre apróra vágott „Katica” ÉT tortabevonó (Kb. 3 tábla)
1 bögre apróra vágott (nem darált) dió
Ebben a sorrendben összekeverni nagyon sűrű massza lesz. Kiskanállal kupacokat rakni egymástól elég messze 11-12 percig sütni 190 oC-on.

Csokis charlotte


Hozzávalók:
• 18 dkg étcsokoládé
• 14 dkg margarin
• 5 tojás
• 9 dkg cukor
• só
• 20 piskóta
• csokoládéforgács

Elkészítése:
A csokoládét apró darabokra tördeljük, és vízgőzben, állandóan kevergetve megolvasztjuk, majd a puha margarint is belekeverjük. Amikor felolvadt a margarin is, a lábast levesszük a tűzről, és langyosra hűtjük. A tojássárgákat és a cukrot habosra keverjük, majd fokozatosan beledolgozzuk a langyos csokikrémet. A tojásfehérjét csipetnyi sóval habbá verjük, és lassanként ezt is a krémhez adjuk. Charlotte-formát (félgömb alakú formát) margarinnal kikenünk, a közepét és a széleit babapiskótával kirakjuk úgy, hogy a piskóták a forma széle felé álljanak. A krémet a piskótára öntjük úgy, hogy a széleket is befedjük. Zsírpapírral letakarjuk a formát, tálat teszünk rá, erre súlyokat, és hűtőbe rakjuk. Végül desszertestálra borítjuk, középen csokoládéforgáccsal díszítjük.

 

Csokis kevert kuglóf


Hozzávalók:

27 dkg liszt, 14 dkg vaj, 22dkg cukor, 1 sütőpor, 1.5dl tej, 3 tojás, 1 vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 3 ek. kakaópor pici tejjel kikeverve, 1 tábla ét csokimáz. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral a vaníliás cukorral a vajjal és a citrom reszelt héjával, majd hozzákeverjük a langyos tejet, a lisztet, a sütőport, végül a tojások felvert habját. Alaposan kizsírozunk és zsemlemorzsázunk egy kuglófformát, beleöntjük a tészta felét, rálocsolgatjuk az előzőleg kikevert kakaós részt, utána jöhet a tészta másik fele. Előmelegített sütőben 10 percig magas, utána alacsonyabb hőfokon tűpróbáig sütjük. Mikor megsült és kihűlt csokimázzal vonjuk be.

 

Csokis kókusz szelet


Hozzávalók:

15 dkg rámát 30 dkg cukrot, 4 tojás sárgáját, 1 vaníliát, 3 kanál fekete kávét, 3 dkg kakaót, 2dl tejet apránként hozzáadva habosra keverünk. Beleteszünk 10 dkg kókuszt, 17 dkg liszttel elkevert 1/2 csomag sütőport és végül a 4 tojás habját. Zsírozott, lisztezett tepsiben lassan!!!! sütjük. tetejére csokimáz.


Csokis piskóta

Hozzávalók:4 tojás, csipetnyi só, 10 dkg liszt, 10 dkg cukor, 20 dkg étcsokoládé, 12 dkg vaj,  és a díszítéshez porcukor.
A tojásfehérjét csipetnyi sóval habbá verjük, a lisztet átszitáljuk, a csokoládét darabokra törjük, és vízgőz fölött a vajjal együtt megolvasztjuk. A tojássárgákat a cukorral világosra keverjük, állandóan kevergetve hozzáadjuk a csokis vajat, beleszitáljuk a lisztet, és óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. A masszát egy kivajazott kipattintható tortaformába öntjük, és készre sütjük. Amikor kész, desszertestálra helyezzük. Kihűtjük, majd porcukorral megszórjuk, és 3 órára hűtőbe tesszük.

 

Csokis piskótatekercs


Hozzávalók:

Készítünk egy kakaós piskóta lapot a gáztepsi méretű tepsinkben, amit még melegen föltekerünk egy konyharuha segítségével, mert ha kihűlt már nem lehet.
Krém: egy csésze (250 ml) vaj vagy margarin, 4 csésze porcukor, 3 tojássárgája, negyed csésze (60 ml) tejszín, 2 kávéskanál vanília kivonat. A margarint szép simára kikeverjük a porcukorral, kb. 8 percig. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, minden hozzáadás után gyorsan keverjük. Belekeverjük a tejszínt és a vaníliát. Felolvasztunk 15 dkg étcsokoládét. Hagyjuk langyosra hűlni és a fenti krémhez keverjük míg sima nem lesz. Kigöngyöljük a tésztát, először megkenjük málna lekvárral (én vegyes lekvárt szoktam használni) aztán rákenjük a csokis krém egyharmadával. Feltekerjük a tésztát és kívülről is megkenjük a krémmel, de a lekvár már nem kell kívülre.
Díszíthetjük csokiforgáccsal, tejszínnel, fehércsokival.

 

Csokis pudingbomba


Hozzávalók: 1 csomag puncspuding, 1 csomag vanília puding, 1 csomag csokipuding, 1,5 dl tej, cukor, narancs, szőlő, 1 tábla csokoládé.


A pudingokat fél-fél liter tejjel, és 3-3 evőkanál cukorral külön edényben sűrűre főzzük. Egy nagyobb méretű, félgömb alakú fémformát hideg vízzel kiöblítünk, majd először beleöntjük a puncs, utána a vaníliás, végül a csokis pudingot. A formát teljes dermedésig a hűtőbe tesszük, közben a gyümölcsöket szükség szerint meghámozzuk, kimagozzuk, majd gerezdekre szedjük, vagy nagyobb darabokra vágjuk. A gyümölcsdarabkák felét, harmadát csokiba mártjuk, vagy csokicsíkokat csorgatunk rájuk. Tálaláskor a formából kiborított bomba tetejére, és az aljához a tányérra koszorú szerűen csokis gyümölcsöket rakunk.


Csokis sacher kuglóf

Hozzávalók:
1 pohár tejföl (aztán a tejfölös poharat (TP) használjuk mércének). 1 TP liszt, 1 TP cukor, 1/2 TP étolaj 1 TP instant kakaópor pl. Nesquick, 1 TP darált dió, 1 cs. Sütőpor, 1 löttyintés rum, 2 tojás
Mindezt konyhagéppel vagy mixerrel jól összekutyuljuk és kuglófformába öntjük majd megsütjük.


Csokis vagy fahéjas csiga

Hozzávalók:
60 dkg liszt ,1 1/2 tk. Só, 7,5 dkg cukor ;4,2 dkg élesztő, 10 dkg vaj v. margarin /puha/ ,2 dl tej
2 tojás felverve
Ezeket értelemszerűen jól kidolgozod, hagyod a tésztát 2 óráig letakarva pihenni. Jó melege legyen.
A fahéjas töltelékhez szükséges:
15 dkg barna cukor, a fehér kristály is jó, de a barnának egyszerűen más az aromája, 2 ek. fahéj, 2 ek. liszt, 15 dkg vaj v. margarin, olvasztva, és a végére 5 ek. juharszirup
A cukrot, a fahéjat és a lisztet összekevered, az olvasztott zsiradékkal elkevered és félreteszed.
Esetleg a kenés előtt melegítsd fel melegvízben egy kicsit, hogy jobban kenhető legyen.


Ha a tészta duplájára emelkedett, nyújtsd ki olyan 1/2cm vastagságra és a töltelek 2/3-val kend meg úgy, hogy a szélén azért maradjon 1-1cm-es töltelek nélküli hely. Csavard fel és vágd 12 db ca. 4-4cm-es szeletekre.
Rakd egy tepsibe őket és hagyd kb 1 órát pihenni. Ez alatt az idő alatt annyira meg kell, hogy kelljenek, hogy majdnem egymáshoz fognak érni.
A maradék tölteléket melegítsd meg egy kicsit és kend a már megkelt csigákra.
Kb 25 percig kell őket sütni a sütő közepén. Ha kész a tetejére juharszirupot csurgatni.

 

Csokoládés fánk piramis


Képviselőfánk tészta:

Hozzávalók:
80g vaj, vagy margarin
110 g liszt
5 db tojás
csipet só.


A vajat, vagy margarint, a sóval és 1 dl vízzel felforraljuk, hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük és állandóan keverve, addig főzzük, amíg elválik az edény falától. Ha langyosra hűlt a négy tojást, egyenként beledolgozunk, alaposan simára kikeverve. Kikent sütőlemezre egymástól távol, mogyorónyi halmokat nyomunk, fél órát pihentetjük, majd a maradék felvert tojással megkenjük, de csak a tetejüket. /vigyázat a tojás ne csorogjon le, mert nem jön fel a tészta/ Előmelegített sütőben sütjük. A sütő ajtaját  nem szabad kinyitni, míg el nem készül. A fánkokat a tepsiben hagyjuk kihűlni.


Töltelék:
2-3 dl tejszín
Krém :
150 g porcukor
150 g étcsokoládé
30 g liszt
8 db tojássárgája
kevés vaj, vagy margarin
1 csomag Dr. Oetker vaníliás cukor
fél liter tej
A tojás sárgákat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet és apránként a felmelegített, vaníliás cukorral elkevert tejet. Simára keverjük, majd lassú tűzön gőz felett állandóan keverve besűrítjük. Levesszük a tűzről és hozzákeverjük az előzőleg vízfürdőn megolvasztott csokoládét és langyosra hűtjük.
A tejszínt ízlés szerint édesítve felverjük és nyomózsákba tesszük. A fánkok tetején vágást nyitva a legkisebb csőrrel, megtöltjük a fánkokat a tejszínhabbal. Ezután egy magasabb peremű tálra piramis formában felrakjuk a fánkokat, majd rácsorgatjuk a csokoládé krémet, ezután egy órára hűtőbe tesszük, hogy a csokoládé megdermedjen.


Csokoládés pavlova


Hozzávalók: 1 db habkoszorú az alaprecept szerint elkészítve.
A töltelékhez: 3 dl tejszín
10 dkg étcsokoládé
1 evők. kristálycukor (púpozott evőkanál)
a tetejére: keserű csokoládé
A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük, majd a megolvasztott, de nem forró csokoládét óvatosan beledolgozzuk. Ezt a csokoládés tejszínhabot a megsült habkoszorú közepébe öntjük, s megvárjuk míg megszilárdul. Durvára reszelt csokoládéval - még szebb, ha csokoládéforgáccsal - bőven megszórjuk, majd a tortakarikát leemelve róla, tálra csúsztatjuk.


Csokoládés sacher kuglóf


Hozzávalók: 1 pohár tejföl, liszt, cukor, Nesquick kakaópor, darált dió, 1/2 pohár olaj, 1 cs. sütőpor, 2 db. tojás, kevés rum.


Az egészet habosra keverni, zsírozott-zsemlemorzsázott formába tölteni, mikróban a legmagasabb fokozaton 10 percig sütni. Kihűlés után porcukorral és csokilapocskákkal díszíteni.
Minden száraz hozzávalóból 1 tejfölöspohár kell, az legyen a mérce.


Csokoládétorta íróval


a tésztához: 200gr búzaliszt, 2 csapott tk. sütőpor, 30 gr kakaópor, 170 gr cukor, 1 cs. Vaníliás cukor, 4 tojás, 150 gr olvasztott majd kihűtött vaj vagy margarin, 125 ml író


a töltelékhez: 100 gr vaj, 200 gr félkeserű tortabevonó, 200 gr habtejszín, 70 gr szitált porcukor
A tésztához valókat összevegyítjük, keverőkanállal jól összedolgozzuk, alján kikent tortaformába öntjük és 180 C-ra előmelegített sütőben (légkeverésesben 160 C) kb. 45 perc alatt megsütjük. A töltelékhez a vajat és a csokibevonót kis darabokra vágjuk, a tejszínnel, porcukorral egy edényben gyenge hőfokon felolvasztjuk, időnként megkeverjük. A masszát hagyjuk kihűlni. Ahogy sűrűsödni kezd, fakanállal addig keverjük, míg kenhető nem lesz. A tortalapot vízszintesen 3 szeltre vágjuk, a lapokat és a torta tetejét és oldalát is megkenjük a krémmel. Hűvös helyen 2 órát pihentetjük. Tetszés szerint díszítjük.


Csúsztatott palacsinta


Hozzávalók:

7 dkg cukor, 7 dkg vaj, 7 dkg liszt, 4 tojás 3 dl tej, 5 dkg vaníliás cukor, olaj. A tojássárgákat a cukorral jól elkeverjük, beletesszük a vajat, a lisztet, a tejet és a tojások fehérjéből vert kemény habot. Palacsintasütőben forró olajon a palacsintáknak csak az egyik oldalát sütjük pirosra, aztán egyiket a másikra csúsztatjuk, közbe mindegyiket vaníliás porcukorral szórjuk meg. Amikor készen van az összes palacsinta, a forró sütőbe tesszük, kissé átsütjük és forrón tálaljuk.


Dán kuglóf


Hozzávalók:

5 tojássárgája, 25 dkg cukor, 1 dl olaj, 1 dl víz, 25 dkg liszt, 1 sütőpor, 5 tojás habja
az 5 tojás sárgáját a cukorral, olajjal, vízzel jól összekevered. hozzáadod lassan a lisztet, amiben a sütőport előtte elkeverted, majd az 5 tojás felvert habját. A massza egy részét beleöntöd egy kuglófformába, amit először kikentél vajjal és megszórtál zsemlemorzsával. A maradék masszába keversz egy kis kakaóport és aztán azt is ráöntöd. Villával óvatosan összekevered. közepes sütőben megsütöd.


Datolyás csók


Hozzávalók:

12,5 dkg vaj, 25 dkg zabpehely, 25 dkg datolya, 2 tojás, 10 dkg cukor, 1 vaniliáscukor, 1/2 teáskanál sütőpor
A vajat felolvasztjuk, a zabpelyhet hozzáadjuk és hagyjuk kihűlni. A datolyákat kimagozzuk és apró kockákra vágjuk. A tojásokat, a cukrot, vaníliáscukrot és sütőport összekeverjük. A datolyákat hozzáadjuk a zabpehelyhez és hozzáöntjük a tojásos folyadékot. Jól elkeverjük, és kanállal kis halmokat rakunk egy sütőpapírral beborított tepsire. Előmelegített sütőben 175 °C-on 15-20 percig sütjük.

 

 

Asztali nézet